Review van Jasper

Terug naar alle reviews

DF3

15 jaar geleden, toen ik een lange tijd in het buitenland verbleef, heb ik zonder erbij na te denken meerdere antibioticakuren achter elkaar gekregen. In sommige landen worden deze nogal snel voorgeschreven. Kort na mijn terugkeer naar Nederland begon ik langzaam symptomen te ontwikkelen, zoals het niet meer kunnen verdragen van melk, gluten, gist en alcohol. Dit verergerde steeds meer, tot ik uiteindelijk uitslag en zelfs darmbloedingen kreeg. Hier heb ik twee jaar mee rondgelopen, tot een vervangende huisarts zei dat dit niet goed was en dat ik meteen naar een MDL-specialist moest gaan.

Bij de MDL-specialist werd na darmonderzoeken vastgesteld dat ik Colitis Ulcerosa had. Er werd mij verzekerd dat er niets anders aan te doen was dan ermee te leren leven, en ik werd naar huis gestuurd met `ontsteking remmende’ pillen. Ik gaf niet op en ging streng diëten en sporten. Hierdoor kreeg ik het redelijk onder controle en kon ik zelfs zonder pillen leven, deze alleen gebruikend bij sporadische bloedingen. Tijdens jaarlijkse controles vroeg ik telkens of FMT (Fecale Microbiota Transplantatie) al een mogelijkheid was, maar keer op keer werd mij verteld dat dit slechts als test in academische ziekenhuizen werd onderzocht en de resultaten nog niet toereikend waren. Er was niets mogelijk waar ik voor in aanmerking kwam.

Fast forward negen jaar en drie MDL-specialisten later, waarbij elke specialist mij op andere medicatie zette, liep het bij de laatste medicatie met sterkste ontsteking remmende medicatie helemaal uit de hand. In eerste instantie leek het beter te gaan, maar na een tijdje kon ik niet meer zonder de pillen. Ik bleef continu bloedingen hebben, wat zwaar impact had op mijn gemoedstoestand en energie, met als gevolg zware depressies, prikkelbaarheid en verergering van mijn huiduitslag.

Helemaal klaar met wat mijn MDL-specialisten mij te bieden hadden, ben ik me verder gaan verdiepen in de FMT-theorie en kwam ik op deze website, gezonde-darmflora.nl, terecht. Mijn darmen waren er erg slecht aan toe en ik had het vertrouwen in mijn MDL-specialisten verloren. Dus ik nam een sprong in het diepe en bestelde FMT doneercapsules. Na de eerste kuur voelde ik mij weer energiek, mijn prikkelbaarheid en bloedingen waren in een klap weg, het voelde echt als een oppepper. Helaas duurde dit maar twee weken voordat de eerste bloeding weer optrad en ik me langzaam terug voelde zakken in een laag energieniveau.

Ik besprak het effect dat het had met Marco van gezonde-darmflora.nl en heb ik besloten een dubbele kuur te proberen. De eerste keer voelde namelijk alsof het wel werkte, maar waarschijnlijk had ik zoveel slechte darmbacteriën dat de goede bacteriën niet lang stand konden houden. Bij de dubbele kuur was het wow effect minder waarneembaar, en de bloedingen bleven sporadisch terug komen, maar minder heftig en ze losten van zelf op. Fast forward een paar maanden en ik heb me in jaren niet zo goed gevoeld, zonder bloedingen. Heel langzaam ben ik mijn dieet weer aan het uitbreiden om te kijken wat mijn darmen nu aankunnen. Voor de zekerheid heb ik nog een FMT-kuur gedaan als boost om het proces te versnellen.

Vandaag de dag kan ik zonder problemen melk, gluten en alcohol consumeren, en heb ik geen bloedingen of ontstekingen meer gehad. Ik kan met zekerheid zeggen dat het mij enorm geholpen heeft, echt life-changing.