Een gezonde darmflora

Hoe belangrijk is een gezonde darmflora?

Er leeft een organisme in en om ons lichaam. Een natuurlijke kracht van goede bacteriën die op en in je lijf woont en waar jij onbewust voor zorgt. Een organisme van ontelbaar veel bacteriën en microbiota. Het grootste gedeelte, namelijk 95%, leeft in je maag-darmkanaal en  80% van die microbiota leeft onder in de dikke darm. Je kan je darmflora zien als je eigen ‘ecosysteem’.

Hoe ontstaat je darmflora?

Je darmflora wordt bij de geboorte meegegeven door je moeder en ontwikkelt zich voornamelijk in de eerste drie levensjaren. De manier van bevallen en wel of geen borstvoeding bepaalt al een groot deel. Daarna wordt de darmflora bepaald door onder andere je levensstijl, voedingsgewoonten, de cultuur waar je in leeft, hoe veel je beweegt en rust, maar ook door zaken als stress. Je darmflora is net zo uniek als een vingerafdruk, met dien verstande dat je darmflora wel aan verandering onderhevig is.
bacterien uitwisselen
Als je bijvoorbeeld iemands hand schudt of vasthoudt, wissel je al vijfduizend bacteriën uit.

Hoe rijker en diverser je darmflora gedurende het leven, hoe beter je bestand bent tegen externe bedreigingen. De darmflora vertegenwoordigt een ecosysteem dat continu wordt getest door vele factoren zoals onevenwichtige voeding, stress, antibiotica gebruik of ongewenste bezoekers in je lichaam.

Heel veel bacteriën

Bij gezonde darmen bestaat de microbiota voor ongeveer 99% uit goede en nuttige bacteriën en voor 1% uit schadelijke bacteriën. Samen zijn dit ontelbaar veel bacteriën, wel honderd biljoen, met ongeveer tienduizend verschillende unieke soorten. Meer dan tien keer het aantal van de cellen en honderdvijftig keer het aantal DNA. Met een geschat gewicht van twee tot drie kilo!

Wanneer zijn je darmen gezond?

Heb je een gezonde darmflora, dan zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in balans. De binnenkant van de darmwand is volledig bezet met goede bacteriën. Ze zorgen voor een goede voedselopname en een goede werking van de darmen en helpen bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Doordat de darmwand volledig bezet is, is er geen ruimte voor de schadelijke bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Het belang van gezonde darmen en bacteriën tussen de gastheer en darmflora is essentieel om de stofwisseling en immuunfuncties optimaal uit te voeren en de ontwikkeling van kleine tot grote problemen te voorkomen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is daarom ontzettend belangrijk. Daarnaast zijn beweging en rust, voldoende water drinken en een juiste ademhaling ook belangrijke zaken voor een gezonde darmflora.

Symptomen van een verstoorde darmflora

Buikklachten kunnen in het begin onschuldig lijken, maar voor je er erg in hebt, beïnvloeden ze in grote mate je leven. Is je darmflora verstoord dan is buikpijn vaak het eerste teken. Je kan het ook merken aan de vorm, geur of kleur van je ontlasting, je stoelgang die verandert, een opgeblazen buik, vermoeidheid, een slechtere huid, misschien wordt de conditie van je haar of van je nagels minder.

Oorzaken die je darmflora negatief beïnvloeden

Antibiotica, verkeerde voeding en drink patroon, onregelmatigheid, overgewicht, laxeermiddelen/dieetpillen, zware metalen, operaties en stress. Probeer stress te vermijden! Je darmen worden je tweede brein genoemd omdat er een directe verbinding is. De hersen-darm as. Stress zoals spanningen, nervositeit, onheil, het heeft allemaal een directe werking op de darmen. Dat is dus je ‘GUT FEELING’’.

Oorzaken die je darmflora positief beïnvloeden

Onze verre voorouders waren planteneters van nature. Het woord ‘flora’ staat dan ook voor plant maar wetenschappers spreken liever over de term darmmicrobiota. Je darmbacteriën worden gevoed door het voedsel dat je tot je neemt. Je kan zelf je darmflora versterken door meerdere zaken. Heb je het echt over voeding voor gezonde darmen dan moet je natuurlijk wel gevarieerd, veel groenten en voldoende fruit eten. Eet eens wat vaker broccoli of een artisjok want die bevatten veel plantaardige vezels die weer supervoeding zijn voor jou goede bacteriën. Of wat dacht je van een avocado? Hartstikke nuttig vanwege de aanwezige vezels en het vetzuurgehalte. Of een kokosnoot, die stiekem een vrucht is, maar wel 30% verzadigde vetten heeft met veel laurinezuur. En dat is weer goed voor je immuunsysteem!

Vergeet ook niet om goed te kauwen. Door goed te kauwen wordt het voedsel beter vermengt met speeksel waardoor de voedingsstoffen beter door je lichaam opgenomen kunnen worden. Eet je graag vlees, zorg dan dat dit eerlijk vlees is uit de vrije natuur.

Het toverwoord is balans!

Zorg dus altijd voor goede voeding om gezonde darmen te houden, eet gevarieerd en drink voldoende water. Net als de aarde bestaat ook je lichaam voor 70% uit water. Water is leven! Ook aanpassingen in je levensstijl kunnen de darmflora versterken. Meer beweging, meer regelmaat, rust en ontspanning en het hebben van een stabiel leven.

Check ook eens je ontlasting

Je ontlasting kan je al een goede indicatie geven of je darmflora gezond is. De universiteit van Bristol heeft in de jaren negentig een stoelgangschaal gemaakt die is onderverdeeld in zeven categorieën.

Type 1: Losse harde keutels

Type 2: Als een worst, maar klonterig

Type 3: Als een worst, maar met barstjes aan de buitenkant

Type 4: Als een worst of slang, glad en zacht

Type 5: Zachte keutels met duidelijke randen (makkelijk uit te scheiden)

Type 6: Zachte stukjes met gehavende randen, een papperige uitscheiding

Type 7: Waterig, geen vaste stukjes. Helemaal vloeibaar

Types 1 en 2 wijzen op constipatie, 3 en 4 zijn de “ideale ontlasting, met de rijkste darmflora”. Types  5–7 hebben minder bacteriënsoorten en daardoor eerder kans op ontstekingen.