FMT pillen en alternatieven
Klysma
In de klinieken wordt de klysmamethode vaak gehanteerd. De donorpoep wordt ingebracht met een klysma via de anus. Helaas is het met deze methode niet mogelijk om het gehele darmkanaal te behandelen: je bereikt slechts een deel van de dikke darm. Met een colonscopie komt men weliswaar verder in de darm maar zal ook het ongemak van de behandeling doen toenemen.
Neussonde
Ziekenhuizen hanteren in hun wetenschappelijk onderzoek de neussondemethode waarbij de donorpoep via een slangetje door de neus, slokdarm en maag wordt ingebracht. Voorafgaand aan de transplantatie krijgt de patiënt antibiotica en wordt de darm van de patiënt leeg gespoeld met een laxerende drank. De donorontlasting wordt gezeefd en, veel meer dan bij ons, verdund met Natriumchloride. Daardoor is het extra vloeibaar zodat deze in de darm gespoten kan worden door een dunne sonde (slangetje) die via de neus naar de dunne darm loopt. Incidenteel probeert men de colonscopiemethode. Een slang wordt via de anus zo ver mogelijk het darmstelsel ingebracht om daar de donorpoep in te brengen.
Alle drie de methodes zijn niet echt prettig om te moeten ondergaan. Als je al het voorrecht krijgt om dit te mogen doen. En waarom antibiotica, een darmflora killer, van te voren slikken als ik juist mijn darmflora wil verbeteren?!
Moeten je darmen niet eerst schoon gespoeld worden voordat je de capsules inneemt?
Nee, dat is met de capsulesmethode niet nodig. Wel is het zo dat hoe leger de darmen zijn, hoe meer ruimte er is voor de nieuwe darmflora om zich goed te kunnen nestellen in de darmwand.
Wil je toch graag ‘leger’ zijn, dan zijn daar de bekende middelen voor. Een natuurlijke mogelijkheid is een colonhydrotherapie, ook wel een hoge darmspoeling genoemd.