Fecestransplantaties

Nu we steeds meer over ons microbioom leren kennen, klinkt het idee van een fecestransplantatie (in de volksmond poeptransplantatie of stoelgang-transplantatie genoemd) ineens niet meer zo gek. Poep zit namelijk vol met bacteriën uit onze darmflora en wetenschappers hebben eindelijk erkend dat bacteriën essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam. In Nederlandse ziekenhuizen wordt een fecestransplantatie maar vijf tot tien keer per jaar toegepast. En ook alleen als alle antibiotica niet werken. In Amerika wordt een fecestransplantatie in het ziekenhuis vijf tot tien keer per week uitgevoerd. Ondertussen ontstaan er in het buitenland steeds meer klinieken. Ieder met zijn eigen methode. Terwijl het ook een stuk makkelijker kan. Je kunt dankzij onze nieuwe techniek, zelf thuis een fecestransplantatie doen. Voor meer informatie over het belang van een rijke darmflora klik hier

Wat is een fecestransplantatie?

Dat is FMT, Fecale Microbiota transplantatie, bacterietherapie, poeptransplantatie, stoelgangtransplantatie of een probiotische transfusie. Wij onderscheiden ons sinds 2014 door onze poeppillen. Het is een natuurlijke en medicijnvrije methode om je darmmicrobioom opnieuw te bevolken. Als je op een nuchtere maag de gezonde darmflora van de donor in het darmstelsel kunt krijgen, dan nestelen de bacteriën zich in de darmwand en overwoekeren en vervangen ze zelfs bacteriestammen. Ze gaan koloniseren. De darmflora raakt weer in balans waardoor de klachten als gevolg van een ongezonde darmflora kunnen verdwijnen. Vooraanstaande wetenschappers spreken zelfs over het ‘tweede brein’ of het ‘tweede genoom’ dat onze gezondheid voor een groot deel bepaalt. Onderzoekers vinden de laatste decennia steeds meer aanwijzingen dat niet alleen omgevingsfactoren en genen een rol spelen bij ziekten, maar dat de darmbacteriën evenzeer, of misschien zelfs wel meer, van invloed zijn.

Hoe werkt het?

Wij van Gezonde-Darmflora.nl gebruiken de zelf ontworpen ‘capsulesmethode’. Onze maagsapresistente capsules gaan pas open als ze de maag zijn gepasseerd. Het maagzuur zou anders een groot deel van de bacteriën doden. Doordat de nieuwe en gezonde darmflora het hele darmkanaal doorloopt geloven wij dat dit de beste manier is voor een poeptransplantatie.

Let op: Doordat er niet verder onderzocht wordt en daardoor een transplantatie niet klinisch is bewezen, is de aanschaf van de poepcapsules en wat je ermee doet volledig voor je eigen verantwoording. Lees daarom de algemene voorwaarden goed door voordat je ze tekent.

poeptransplantatie

Waarom poepcapsules?

Eind 2014 las de oprichter van gezonde darmflora een klein artikel over de kwaliteit en kwantiteit van donorpoep, na het opslaan van donorpoep in – 80 graden vriezers. Er was een serieus onderzoek geweest door JAMA network. Het resultaat was een miniem verschil met de goede resultaten via neussondes. De onderzoekers kwamen erachter dat het invriezen van donorpoep helemaal niet afdeed aan de kwaliteit ervan. De proefpersonen die ingevroren poep per pil toegediend kregen hadden eveneens baat bij de behandeling. Een groot voordeel is dat de poep van een goede donor in porties ingevroren kan worden, en dat er niet voor iedere patiënt een nieuwe donor gezocht hoeft te worden en getest! Zodoende wordt er geld bespaard en is een bezoek of reis niet nodig. Deze methode wordt niet gebruikt in wetenschappelijk onderzoeken.

Door dit artikel zag de oprichter eind 2014 niet alleen een kans om zijn slechte darmflora aan te pakken, maar ook een mogelijkheid om zelf een poeptransplantatie te doen. Waar had hij eigenlijk in dit proces zijn arts voor nodig? Waarom is hem dit eigenlijk nooit aangeboden als mogelijke oplossing voor zijn darmproblemen? Voor het eerst nam hij zelf de beslissing voor een aanpak hiervan. Twee decennia medicijngebruik met het vooruitzicht om de rest van zijn leven medicijnen te moeten slikken was voor hem onaanvaardbaar. Zeker met het geloof in natuurlijke behandelingen. En dan met name een poeptransplantatie. Een methode met capsules die veel makkelijker en prettiger is! En gewoon, lekker thuis.

Wat zijn jouw opties?

Als je op deze site terecht bent gekomen, dan heb je waarschijnlijk alles al geprobeerd. Het beste wat de doktoren je konden bieden was een cocktail van medicijnen of het verwijderen van stukken darm. Of misschien is je verteld dat jouw probleem alleen maar in je hoofd zit? Een leven lang medicijnen gebruiken is een moeilijk verteerbaar vooruitzicht. Het verliezen van stukken darm is een laatste redmiddel. Een stoma is het eindstation. Proberen het herstel van de darmflora te stimuleren door gezonde bacteriën in jouw geteisterde darm te brengen, is geen laatste redmiddel. Het is een onderbelichte mogelijkheid die links in een hoek is komen te liggen.

Wij zijn nieuw in Nederland, met een unieke methode die je thuisbezorgd krijgt. Wil je liever toch onder begeleiding en via een andere methode behandeld worden dan kun je terecht voor een FMT behandeling bij klinieken in de volgende landen: Amerika, Australië, Engeland en Slovenië.

In het buitenland ontstaan steeds meer klinieken omdat de vraag hoog is. Daardoor is de mogelijkheid ontstaan om steeds meer darmflora gerelateerde problemen te behandelen met een fecestransplantatie. Men is door onderzoek eindelijk anders naar de darmmicrobiota gaan kijken. Dat wordt in het buitenland nu meer gewaardeerd als een extra orgaan, een microbieel onderdeel van het menselijk lichaam met een belangrijke rol voor het immuunsysteem en het energiemetabolisme.

Welke ziekten zijn behandeld?

Men experimenteert de laatste jaren in Nederland weer met fecestransplantaties in de ziekenhuizen via neussondes of klysma’s. Er zijn nog niet veel onderzoeken gepubliceerd via het officiële circuit. Ondanks dat de bestaande onderzoeken goede resultaten tonen is deze millennia’s oude techniek nog steeds niet ‘klinisch’ bewezen. Alle onderzoeken zijn voornamelijk gericht op de ziekenhuisbacterie ‘clostridium difficile infection’. Terwijl een ongezonde darmflora gelinkt wordt aan veel lichamelijke en zelfs geestelijke problemen. De bestaande onderzoeken tonen aan dat de clostridium difficile met een antibiotica behandeling een positief resultaat heeft behaald in 30% van de gevallen. Met een fecestransplantatie waren de scores veel hoger, namelijk 80 tot 95%! Dit betekent niet dat je vandaag de dag behandeld wordt voor deze infectie met een fecetransplantatie. Je krijgt dit bij hoge uitzondering en pas alleen als men eerst alle antibiotica heeft geprobeerd.

Volgens een studie uit 2011 knappen patiënten met colitis ulcerosa ook op van een poeptransplantatie. Alle zes patiënten die meededen aan de studie, bleken na de transplantatie geen medicijnen meer nodig te hebben. In 2008 deed Thomas Borody onderzoek naar patiënten met gevaarlijke darminfecties die ook parkinson hadden. De transplantatie die bedoeld was om de infectie te bestrijden, deed ook de symptomen van de ziekte van parkinson verminderen.

En wellicht kunnen deze transplantaties ook helpen bij andere aandoeningen. Er zijn veel aandoeningen waarvan bekend is dat ze samenhangen met onze darmflora. In 2012 werd er een onderzoek in België gedaan, waaruit bleek dat mensen met diabetes type 2 andere darmflora hebben dan gezonde mensen. Volgens een onderzoek uit 2013 bleek hetzelfde te gelden voor mensen met obesitas. Sommigen hebben het zelfs al over een behandeling tegen eczeem en autisme.

Bron: mens en gezondheid

Ook interessant om te lezen! Een artikel uit Vrij Nederland van een dokter van het AMC uit 2013, over het effect van poeptransplantaties die hij uitvoerde in 2007!

FMT pillen en alternatieven

Klysma

In de klinieken wordt de klysmamethode vaak gehanteerd. De donorpoep wordt ingebracht met een klysma via de anus. Helaas is het met deze methode niet mogelijk om het gehele darmkanaal te behandelen: je bereikt slechts een deel van de dikke darm. Met een colonscopie komt men weliswaar verder in de darm maar zal ook het ongemak van de behandeling doen toenemen.

Neussonde

Ziekenhuizen hanteren in hun wetenschappelijk onderzoek de neussondemethode waarbij de donorpoep via een slangetje door de neus, slokdarm en maag wordt ingebracht. Voorafgaand aan de transplantatie krijgt de patiënt antibiotica en wordt de darm van de patiënt leeg gespoeld met een laxerende drank. De donorontlasting wordt gezeefd en, veel meer dan bij ons, verdund met Natriumchloride. Daardoor is het extra vloeibaar zodat deze in de darm gespoten kan worden door een dunne sonde (slangetje) die via de neus naar de dunne darm loopt. Incidenteel probeert men de colonscopiemethode. Een slang wordt via de anus zo ver mogelijk het darmstelsel ingebracht om daar de donorpoep in te brengen.

Alle drie de methodes zijn niet echt prettig om te moeten ondergaan. Als je al het voorrecht krijgt om dit te mogen doen. En waarom antibiotica, een darmflora killer, van te voren slikken als ik juist mijn darmflora wil verbeteren?!

Moeten je darmen niet eerst schoon gespoeld worden voordat je de capsules inneemt?

Nee, dat is met de capsulesmethode niet nodig. Wel is het zo dat hoe leger de darmen zijn, hoe meer ruimte er is voor de nieuwe darmflora om zich goed te kunnen nestellen in de darmwand.

Wil je toch graag ‘leger’ zijn, dan zijn daar de bekende middelen voor. Een natuurlijke mogelijkheid is een colonhydrotherapie, ook wel een hoge darmspoeling genoemd.

Ervaringen en risico’s

Er zijn al jaren filmpjes online te vinden van mensen die zelf thuis gaan kokkerellen met de ontlasting van hun partner of een bekende ‘die altijd zo gezond leeft’. Er zijn twee negatieve dingen te vinden over poeptransplantaties, en de eerste is dat je er misschien wel dood aan kunt gaan. Die conclusie komt doordat er iemand is geweest die de partner of bekende niet heeft getest! Helaas heeft maar 4% van de hele wereldbevolking een gezonde darmflora. Nu is het niet zo dat die andere 96% allemaal problemen hebben. Met een parasiet valt voor de meeste gezonde mensen prima te leven. Die hebben daar meestal geen last van en functioneren prima! Maar gebruik je die ontlasting als donorpoep dan kan dat dus ernstige gevolgen hebben voor de ontvanger en de problemen alleen maar groter maken.

Het andere negatieve verhaal over poeptransplantaties is dat ontvangers er dik van werden. De reden was dat er een gezonde ‘dikke’ donor is gebruikt. Dom zou je het kunnen noemen. Dit was namelijk allang  bij een eerder onderzoek met muizen aangetoond.

Dat dit een bewijs is dat het overnemen of klonen van andermans darmflora werkt, werd aan voorbij gegaan. De nadruk werd gelegd op het dik worden.

Onze donoren hebben uiteraard een snelle stofwisseling

Op onze site kan je de ervaringen lezen van mensen die onze poepcapsules hebben gebruikt. Wij hebben nog geen negatieve feedback teruggekregen, ook niet van de mensen waar de transplantatie niet bij aansloeg. Bijwerkingen zijn nog niet gemeld. Na aankoop krijg je een code waar ook jij je ervaring achter kan laten. Ervaringen internationaal kan je lezen op de site van thepowerofpoop.com.

In een filmpje (vanaf minuut 10.15) van Tros Radar zijn wat ervaringen te horen van de test cases die er waren in het ziekenhuis, ook met colitis ulcerosa.

poeppillen bestellen

Ondanks de goede resultaten blijft het ziekenhuis huiverig en terughoudend voor deze methode en gebruikt men liever medicijnen.

Let op: Doordat er niet verder onderzocht wordt en dat daardoor een transplantatie niet klinisch is bewezen, is de aanschaf van de poepcapsules en wat je ermee doet volledig voor je eigen verantwoording. Lees daarom de algemene voorwaarden goed door voordat je ze tekent.

Ron
DF2

Uit testen bleek dat ik geen Akkermansia bacteriën had. Door de klysma’s merkte ik binnen 2 weken effect. Diarree verdween en mijn buik werd rustiger. Uit nieuwe testen bleek dat ik nu wel de Akkermansia bacterie heb! Ik zit nu ook veel beter in mijn vel en voel me niet meer depressief. Marco heeft oprecht het… Lees verder »

Thiago
DF1/DF2

Ik kreeg de diagnose Colitis ulcerosa toen ik 12 was, ik wist niet wat ons te wachten stond, ik had zoveel buikpijn dat ik bijna van flauw viel. Ik kreeg de medicatie pentasa dat was top voor 1 jaar, daarna kon ik niet naar school want ik moest wel 16 x naar toilet. Mijn tante… Lees verder »

Christian (Germany)
DF2

Ik ben Christian, een 26-jarige man met darmproblemen zoals diarree, een opgeblazen gevoel en darmontstekingen sinds 10 jaar. Sinds ongeveer 4-5 jaar heb ik brainfrog en cfs. Ik gebruikte fmts van gezonde-darmflora.nl DF2 (Enterotype Bacteroides) omdat er geen medicijn is dat me eerder heeft geholpen. Nadat ik een paar dagen later de fmt had gedaan, voelde ik… Lees verder »