Waarom we darmflora's testen

Omdat wij zelf op zoek moesten naar een laboratorium die voor ons de ‘potentiële’ donoren op feces wilden testen, hebben we gelijk het verzoek ingediend om ‘darmfloratestpakketten’ samen te stellen.

Door dit verzoek en de nauwe samenwerking met het lab kwamen we erachter dat de fecestest van de ndfb-bank ondertussen achterhaald was. Er zijn, zeker na het eerste coronajaar, veel betere en nieuwere technieken en dan met name de PCR test. Doordat al die testen voor de donor in huis zijn gehaald, kan jij nu ook je darmflora testen.  Dat kan je gewoon een keer doen maar je kan het ook vóór en zes weken ná een transplantatie doen. Dit is niet noodzakelijk voor een transplantatie maar het is altijd fijn om de verandering die je al dan niet gaat voelen in je lichaam, ook in cijfertjes te kunnen zien. Wat is er veranderd?!

Wij proberen met al die informatie meer inzicht te krijgen in de darmflora’s en daarvan te kunnen leren.

Darmflora testen voor de donor

Wij noemen een darmflora pas gezond als de de donor het volgende traject goed heeft doorlopen:

De donoren krijgen eerst een vragenlijst om in te vullen, dan worden de feces getest en daarna het bloed. Voor beide testen hebben wij een samenwerking met twee laboratoria.

Poep doneren

Het vinden van een donor, die de strenge eisen doorstaat, is extreem moeilijk. Ken of weet jij iemand die graag mensen wil helpen met zijn gezonde darmflora? Op onze bladzijde doneren zie je wat voor mensen wij zoeken! Een donor dient tussen Amsterdam en leiden te wonen en bij ons op locatie te doneren. Wij verzorgen de feces en bloed testen. Bij goedkeuring ontvangt de donor een ruime vergoeding per donatie.

Het darmmicrobioom en de verschillende enterotypen.

Wij werken eraan, in samenwerking met het lab, om een test te ontwikkelen die jouw microbioom duidelijk in kaart kan brengen. Hoewel het al heel lang bekend is dat een gezond microbioom van essentieel belang is, zijn de laatste jaren pas de onderzoeken sterk toegenomen.

‘Het darmmicrobioom codeert meer dan 3 miljoen genen die duizenden metabolieten produceert, terwijl het menselijk genoom uit ongeveer 23.000 genen bestaat’.

Wetenschappers hebben in 2011 ontdekt dat er drie soorten darmfloratypes zijn die het meeste voorkomen. Men noemt dat ‘enterotypen’.  Enterotypen worden gedefinieerd door de, in de dikke darm, overheersende soorten. Ieder soort heeft zijn eigen groepje bacteriënclusters om zich heen die voedselbestanddelen op verschillende manieren afbreken, wat weer gevolgen heeft voor de opname van vitaminen en mineralen.

Enterotype 1. Bacteroides 
Veel voorkomend bij vleeseters. Bacteriodes produceert vooral vitamine C, B2, B5, B7 en H.

Enterotype 2. Prevotella
Veel voorkomend bij mensen die zich voeden met plantrijke voeding en  granen, zetmeel en vetten weglaten. Dit type maakt veel B1 en foliumzuur aan.

Enterotype 3. Ruminococcus
Wordt gelinkt aan planteneters. Dit type is gespecialiseerd in het afbreken van mucine, een koolhydraat dat via ons voedsel in de darm aanwezig is.

Wil jij jouw darmflora voor én misschien ook wel 6 weken na de transplantatie testen?

Dat kan!

Klik op een van de volgende links voor de testen van ons lab.

Darmfloratest A

Of wil je liever uitgebreid getest worden?

Darmfloratest B

Wil je de veranderingen weten na de transplantatie dan kan je een darmfloratest voor de transplantatie doen en nog een keer 6 weken later.

Je ontvangt na een week een overzicht van de uitslagen inclusief de standaardwaarden met aanvullende uitleg en (voeding)adviezen van ons lab.

Je kan bij ons lab op veel meer getest worden,  o.a. enterotype of parasieten:

Darmparasietentest

Uitleg over de PCR testen van onze hoofdlaborant

Polymerase Chain Reaction – de PCR techniek uitgelegd

Een veelgebruikte techniek in het laboratorium van bijvoorbeeld ziekenhuizen, medische universiteiten of fabrieken waar voeding of water wordt verwerkt en onderzocht, is de PCR. Deze relatief jonge onderzoeksmethode – ontwikkeld begin jaren tachtig – is revolutionair geweest voor het aantonen en ontdekken van organismen als bacteriën en virussen. Voor het opsporen en onderzoeken van genetisch materiaal bij forensisch onderzoek is de PCR techniek eveneens cruciaal voor het vinden van een dader.

Sinds de coronapandemie van 2019 wordt er veel gesproken in journaals en aanverwante informatieve programma’s over de PCR test voor SARS-COV-2: het type coronavirus dat verantwoordelijk is voor de ziekte COVID. Maar wat is de PCR nou precies en hoe werkt het dan? De afkorting PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Polymerase is een enzym, chain is het Engelse woord voor ‘ketting’ en het woord reaction is makkelijk te vertalen naar ‘reactie’.
Het is dus een kettingreactie die wordt aangestuurd door een bepaald enzym, namelijk polymerase. Voor het uitleggen om welke kettingreactie het gaat, moeten we terug naar de basis en dat is de drager van al het erfelijk materiaal: het DNA. Iedere cel van een levend organisme bevat DNA (danwel een afgeleide daarvan) en is opgebouwd uit een viertal verschillende bouwsteentjes: adenine (A), thymine (T), guanine (G) en cytose (C). Die bouwsteentjes kunnen in oneindig veel combinaties gekoppeld worden aan elkaar en die combinaties zorgen uiteindelijk voor de erfelijke eigenschappen. Op zo’n streng DNA – die opgebouwd is uit die bouwsteentjes – zal veel erfelijke informatie overeenkomen met een soortgenoot. Echter, er zijn altijd stukjes (dat noemen we een gen) op de streng DNA die heel specifiek zijn. De ene bacterie kan bijvoorbeeld overleven in een zure omgeving en de andere niet. De zuurliefhebbende bacterie zal stofjes aanmaken die zorgen dat het zich lekker voelt en het zuur niet de celwand aantast, terwijl een andere bacterie – die wel een familielid is – dat niet kan en niet zal overleven in een zuur milieu.

Lees verder…

 

Let op: Doordat er niet verder onderzocht wordt en dat daardoor een transplantatie niet klinisch is bewezen, is de aanschaf van de poepcapsules en de darmflora pakketten, en wat je ermee doet, volledig voor je eigen verantwoording. Lees daarom de algemene voorwaarden goed door voordat je ze tekent.

Ron
DF2

Uit testen bleek dat ik geen Akkermansia bacteriën had. Door de klysma’s merkte ik binnen 2 weken effect. Diarree verdween en mijn buik werd rustiger. Uit nieuwe testen bleek dat ik nu wel de Akkermansia bacterie heb! Ik zit nu ook veel beter in mijn vel en voel me niet meer depressief. Marco heeft oprecht het… Lees verder »

Thiago
DF1/DF2

Ik kreeg de diagnose Colitis ulcerosa toen ik 12 was, ik wist niet wat ons te wachten stond, ik had zoveel buikpijn dat ik bijna van flauw viel. Ik kreeg de medicatie pentasa dat was top voor 1 jaar, daarna kon ik niet naar school want ik moest wel 16 x naar toilet. Mijn tante… Lees verder »

Christian (Germany)
DF2

Ik ben Christian, een 26-jarige man met darmproblemen zoals diarree, een opgeblazen gevoel en darmontstekingen sinds 10 jaar. Sinds ongeveer 4-5 jaar heb ik brainfrog en cfs. Ik gebruikte fmts van gezonde-darmflora.nl DF2 (Enterotype Bacteroides) omdat er geen medicijn is dat me eerder heeft geholpen. Nadat ik een paar dagen later de fmt had gedaan, voelde ik… Lees verder »