Darmproblemen: Van milde klachten tot darmziekten

Darmproblemen, een veelvoorkomend maar weinig besproken probleem. En wie gaat er, en op welk moment, eens lekker over babbelen? Het is ook helemaal niet erg als je een keertje buikpijn hebt na een slechte maaltijd, bij een griepje of op die avontuurlijke reis in een ver land. Je lichaam lost het wel weer op. Maar houden de pijnen langere tijd aan, worden ze frequent, gaat het je leven beïnvloeden, overheersen … Dan kan de zoektocht naar een oplossing maar beter een korte weg zijn.

Over de darmen

De gemiddelde dunne darm is zes meter lang en bestaat uit de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. De functie van de dunne darm is het verteren van voedsel en het opnemen van voedingstoffen uit het voedsel. Dit doet hij door verteringssappen aan het voedsel toe te voegen. Met een dubbele spierlaag kneedt de dunne darm het voedsel waardoor het zich goed mengt met de verteringssappen. De dunne darm stuurt de voedselbrij door richting dikke darm. Het enorme oppervlakte van de dunne darm zorgt voor een grote opnamecapaciteit van voedingstoffen. Voedsel verblijft wel vier tot acht uur in de dunne darm. Het voedsel wat onverteerbaar is en dus overblijft, komt in de dikke darm terecht.

Na de dunne darm volgt de ‘colon’, de dikke darm met een lengte van ongeveer twee meter. Met een aanhangsel dat blinde darm wordt genoemd, eindigt de darm als de endeldarm. Wanneer de onverteerbare voedselresten in de dikke darm aankomen, zit er nog wel veel vocht bij de resten. De functie van de dikke darm is het onttrekken van vocht aan wat we nu wel de ontlasting kunnen gaan noemen. De dikke darm stuwt de ontlasting voort middels peristaltische bewegingen. De ontlasting wordt opgeslagen in de opslagtank totdat die vol is: de endeldarm.

Wist je dat …

Men heeft ontdekt dat de darm van de oermens nog veel langer was! Door anders eten en betere bereiding en hygiëne is het voedsel makkelijker verteerbaar geworden voor de darmen. Daardoor is tijdens de evolutie de darm korter geworden.

25% heeft darmproblemen

In Nederland heeft een kwart van de bevolking darmproblemen en daarvan is 60% vrouw. Tot nu toe werd er door de medici een oplossing gezocht in het vernietigen van de slechte bacteriën waarbij het verlies van de gezonde darmbacteriën voor lief werd genomen. Eigenlijk is het raar dat de focus van de medische wetenschap zo lang gelegen heeft op het uitroeien van bacteriën. Van al het genetische materiaal dat we met ons meedragen, is slechts 1% menselijk. De rest is afkomstig van de biljoenen bacteriën in ons lichaam. Daarom spreken sommige wetenschappers al van een paradigmaverandering. We moeten leren de bacteriën te controleren, in plaats van uit te roeien.

oorzaken darmproblemen

Mogelijke oorzaken

Mogelijke oorzaken van problemen in de dunne darm kunnen komen van een allergie, bijvoorbeeld van een eiwit ofwel gluten. Die komen voor in: haver, tarwe, rogge en gerst. Het darmslijmvlies verliest door contact met de gluten haar darmvlokken met als gevolg dat voedingsstoffen slechter kunnen worden opgenomen en voedingstekorten ontstaan. Je kan een voedselvergiftiging oplopen die problemen veroorzaakt. Ook kunnen er ontstekingen ontstaan in de darmen wanneer de darmflora uit balans is.

Veelvoorkomende dunne- en dikke darmproblemen

Gevoelige darmen of problemen met de darmen? Ze kunnen uiteenlopende oorzaken hebben en zowel acuut als chronisch zijn. Veel voorkomende darmproblemen zijn: ziekte van crohn, colitis ulcerosa, blinde darmontsteking, darmkanker en coeliakie.

Chronische darmklachten

Die uiten zich meestal in: diarree, vettige ontlasting, ontstekingen en vermagering. Er kunnen zweren ontstaan in de darmen, die soms groter worden. De tekenen kunnen klein zijn zoals winderigheid en buikpijn, maar ook groter zoals diarree, misselijkheid en vermoeidheid tot zelfs koorts en gewichtsverlies. Ook kunnen er vervelende bijzaken ontstaan zoals aambeien en fistels. Zowel in de dunne als in de dikke darm kunnen chronische darmontstekingen ontstaan. Als je er niet op tijd bij bent, raak je steeds verder van huis.