Obstipatie ofwel verstopte darmen

Wanneer spreek je van obstipatie?

Bij een verstopping of obstipatie is er sprake van verstoring van je normale stoelgang. Normaal ga je een tot twee keer per dag naar het toilet voor de grote boodschap. Ieder mens heeft een eigen ritme voor de stoelgang. Maar zijn de darmen verstopt en ga je maar een paar keer per week dan kan dat problemen opleveren. Je spreekt dus van obstipatie als de ontlasting minder vaak komt dan anders en met moeite en pijn wordt geloosd.

Oorzaken van verstopping

De oorzaak van verstopte darmen komt meestal door een slecht voedingspatroon met te weinig vezels en het drinken van te weinig vocht. Ook te weinig lichaamsbeweging of juist niet goed rusten is niet goed voor de spijsvertering. Obstipatie kan ook optreden onder invloed van spanningen. Bij sommige mensen is obstipatie zelfs de oorzaak van terugkerende hoofdpijn of vermoeidheid.

Verstopping kan ook optreden tijdens een reis of bij een ziekte. Het lichaam moet zich dan aanpassen aan de nieuwe situatie, wat enkele dagen kan duren. Daarnaast hebben sommige geneesmiddelen obstipatie als bijwerking.

Klachten die je kunt ervaren

Als je twee tot drie weken last blijft houden van een moeizame stoelgang en er ook slijm of bloed bij de ontlasting zit hebben de klachten zich opgestapeld. Van klein, zoals meer winderigheid, naar wat groter. Dat is vooral pijn onder in de buik door de verharding van je ontlasting en je endeldarm die vol raakt. De darminhoud blijft te lang in de dikke darm en gaat moeizaam of langzaam naar buiten. Doordat er meer water dan normaal aan de ontlasting wordt onttrokken, wordt deze hard en kan dat een pijnlijke stoelgang tot gevolg hebben. Het ophouden van ontlasting wordt om die reden afgeraden. Doordat de ontlasting te lang in de darmen blijft worden afvalstoffen weer in het bloed opgenomen, terwijl ze normaal gesproken al het lichaam hadden moeten verlaten.

Het is ook niet ongewoon als je een dag geen ontlasting hebt. Een kortdurende verstopping is helemaal geen reden tot paniek. Het gevolg van verstopte darmen is dat je een opgeblazen buik krijgt. Je wordt misselijk en krijgt neigingen tot overgeven. Er ontstaat verminderde eetlust waardoor er, bij een langdurige periode, vermagering optreedt. Er ontstaat meer onrust in je lichaam en je hoofd, wat weer kan resulteren in verwarring. De buikpijn wordt meer en de onzekerheid in je sociale ondernemingen nemen toe. Er komen serieuze problemen als aambeien of scheurtjes in de buurt van de anus of een darmperforatie. Zelfs plassen kan moeilijker gaan.

Als je medicijnen gebruikt kan je met je dokter bespreken of dit de oorzaak kan zijn van je problemen. Misschien is er een ander soort medicijn dat niet deze bijwerkingen geeft. Check dan even of er een kankeronderzoek gedaan kan worden. Een tumor kan ook wel eens de oorzaak zijn van je obstipatie.

Wat kun je zelf doen tegen verstopping?

Ga gezonder eten en drink meer water. De goede darmbacteriën produceren stoffen zoals organische zuren die helpen de voedselbrij regelmatig en makkelijk voort te stuwen in je darmen. Als je last hebt van darmverstopping, kan dit veroorzaakt worden doordat je darmflora te weinig zuren aanmaakt. De kans is groot dat bepaalde groepen goede darmbacteriën ondervertegenwoordigd zijn en er te veel van een schadelijk soort bacteriën aanwezig is.

Aanpassing van de voeding kan de samenstelling van de darmflora al positief beïnvloeden. Met behulp van natuurlijke middelen kunnen slechte bacteriën geremd en goede bacteriën ondersteund worden en zodoende in aantal toenemen. Vezelrijk voedsel kan helpen om de verstopte stoelgang weer op gang te krijgen. Ook sinaasappelen, pruimen en ongeschilde appels stimuleren de stoelgang. Je kunt eventueel extra zemelen nemen want die bevatten veel vezels. Zorg dan wel dat je daarbij veel drinkt, anders zorgen de zemelen juist voor verstopping! Neem de tijd om rustig te eten en kauw je eten goed.

Zorg voor meer beweging en let op je rust. Allemaal bevorderlijk voor een goede spijsvertering en een betere stoelgang. Ga direct naar het toilet als je aandrang hebt en neem daar rustig de tijd voor. Probeer in het dagritme een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Mogelijke behandelingen van verstopping

Maar wat te doen bij verstopping? Is er een obstipatiebehandeling? In het ergste geval moet je geopereerd worden of er wordt er een stent geplaatst als blijkt dat de oorzaak een tumor is. De verstopping van je darmen oplossen, wordt meestal gedaan middels het gebruik van obstipatiemedicatie, laxeermiddelen. Maar dat is helemaal niet fijn voor je darmflora en bij veel gebruik kunnen je darmen er zelfs lui van worden waardoor de kans op verstopping juist weer groter wordt. Is het nodig, omdat voor de rest niets werkt, doe het dan nooit lange tijd achter elkaar en zeker niet zonder overleg met je huisarts.

Een natuurlijke tip is rauwkost met extra olijfolie, dat werkt ook laxerend. Als de darmflora is verzwakt door een ziekte, of door het gebruik van antibiotica dat zowel de slechte als ook de goede darmbacteriën heeft gedood, dan heeft de darmflora hersteltijd nodig. Bij verstopping kan het zin hebben om de darmflora te versterken door het gebruik van zogenaamde probiotica. Hier zijn echter vaak veel suikers aan toegevoegd en de doseringen zijn laag en moeten ook nog door de maag. Voor probiotica moet je geduld hebben voordat je er wat van merkt. Een poeptransplantatie is ook hier een onderbelichte mogelijkheid.