Opgeblazen gevoel

Niets is zo vervelend als een opgeblazen gevoel. Een enorme druk op je buik is natuurlijk niet fijn. Een op de vijf mensen heeft wel eens last van een opgezwollen buik. Dit komt vaker voor bij vrouwen. De buik kan opzwellen doordat de darm in volume toeneemt door een infectie of door gasvorming. Een opgezette buik gaat vaak samen met winderigheid en misselijkheid, maar dat hoeft niet altijd. Het geeft in ieder geval een zeer onaangenaam gevoel geven. Als de peristaltische bewegingen van je maag en je darmen niet goed meer hun werk kunnen doen,  kan je last krijgen van een opgezet op opgeblazen gevoel. Je voelt dan een soort druk op de maag en darmen. Vaak heb je ook een vol gevoel en levert het een pijnlijke buik op.

Oorzaken van een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel kan ontstaan door wat je hebt gegeten of misschien wel teveel hebt gegeten. Maar ook een: verstoorde stoelgang, glutenintolerantie, parasieten, schimmels, gisten als candida of het prikkelbare darmsyndroom kunnen een oorzaak zijn. Eén van de belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel in de buik is een besmetting met dientamoeba fragilis of blastocystis homini. Dat zijn parasieten. Parasieten kunnen jarenlang in de darm verblijven. Bijna geen enkele aandoening veroorzaakt meer zwelling van de buik dan deze twee soorten darmparasieten. dientamoeba fragilis en blastocystis hominis veroorzaken naast een opgezette buik ook winderigheid, misselijkheid en soms jeuk. Dit kun je laten testen en een behandeling via je huisarts is mogelijk. Er zijn overigens genoeg mensen die parasieten hebben en daar totaal geen klachten van hebben. Om deze reden wordt er weinig tot niets aan gedaan. Je kan jarenlang klachten hebben zonder te weten dat je besmet bent. En er zijn meer factoren die invloed hebben op een verstoring die vaak begint in de darmflora. Er wordt gedacht aan: ouderdom, stress, alcohol, roken, bepaalde voeding en medicijngebruik of maagzuurremmers.

De belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel zijn: teveel lucht inslikken bij het eten, roken, snel praten of te snel eten en te snel drinken. Ook de slechte vertering en opname van voedingstoffen als onoplosbare vezels en onverteerbaar zetmeel spelen een rol. Er zijn ook voedingsmiddelen die gewoon veel lucht bevatten zoals frisdrank, bier, slagroom, soufflé en brood. Er kan een stijging van histamine door een enzymtekort, ontstaan. Histamine is een organische verbinding, die betrokken is bij verscheidene fysiologische processen. Enzymen spelen een rol in het maag-darmkanaal, het fungeert als neurotransmitter in je centrale zenuwstelsel en heeft een functie in je immuunsysteem. Er ontstaan vooral hoge histaminespiegels bij allergieën en na het drinken van rode wijn of eten van oude kaas en chocolade.  Ook ontstekingen gaan samen met een opgeblazen buik. Wees er snel bij en laat een calprotectinetest doen. Die vertelt je hoeveel ontstekingen je lichaam heeft. Gelukkig hoef je daar alleen maar wat ontlasting voor in te leveren.

Wat kan je doen aan je opgeblazen gevoel?

Te veel gasvorming in het maag-darmkanaal kan je vermijden en daardoor een opgeblazen gevoel voorkomen. Eet rustig en neem daar de tijd voor net zoals bij het drinken, bij voorkeur water. Probeer goed te kauwen want dan slik je ook minder lucht in. Daarnaast wordt je voedsel beter opgenomen omdat je je voedsel goed mengt met je speeksel en dat is weer bevordelijk voor de spijsvertering. Normaal gesproken is er in het maag-darmkanaal rond de honderdvijftig milliliter gas aanwezig. Om dit darmgas kwijt te raken laat je dagelijks zo’n vijftien windjes.

Stoppen met roken kan de klachten ook behoorlijk verminderen. Probeer de oorzaken van je stress eens onder de loep te nemen en kijk wat je eraan kan doen om dat te reduceren. Eet gevarieerd en gezond voedsel. Een lege darm veroorzaakt extra gasvorming. Een verandering in je eetpatroon kan ook helpen. Probeer eens meerdere kleine maaltijden per dag te eten in plaats van drie grote maaltijden. Het is altijd verstandig om uit te zoeken wat het beste voor jouw lichaam werkt middels een eetdagboek om te ontdekken welke producten bij jou extra gasvorming of andere problemen veroorzaken.

Producten die vaak extra gasvorming geven zijn:

Nieuwe aardappelen, prei, peulvruchten, kool, ui, paprika, onrijp fruit, ei, spruitjes, radijs, knoflook, pruimen, meloen, noten, kokos, scherpe kruiden en specerijen, bier en koolzuurhoudende dranken.

Eet je grote hoeveelheden suiker en bepaalde suikervervangers of vet, dan kan dat ook extra gasvorming opleveren.

Is een opgeblazen gevoel ernstig?

Heb je op zijn tijd eens een opgezette buik? Dan hoeft er helemaal niets aan de hand te zijn, maar wordt het frequent en gaat je opgezette buik gepaard met serieuze problemen zoals bloed bij je ontlasting, gewichtsverlies, koorts, obstipatie en hele erge buikpijnen, dan kun je beter even contact met je huisarts zoeken.

Mogelijke behandelingen

behandelen opgeblazen buik

Een opgezette buik is erg vervelend. Indien er sprake is van een achterliggende aandoening dient deze behandeld te worden. Er zijn wel producten op de markt die een opgeblazen gevoel tegengaan zoals probiotica en medicijnen. Maar bijvoorbeeld het gebruik van een antibiotica kan juist resulteren in een opgezette buik, winderigheid en diarree. Een parasiet die daar mee gedood wordt, is niet het enige slachtoffer. Ook de goede bacteriën worden meegenomen in de val. De darmflora raakt nog meer uit balans en wie weet raak je alleen nog maar verder van huis. Overigens is antibiotica soms noodzakelijk en dat is maar goed ook. Het heeft de medische wereld vooruitgebracht, zonder antibiotica kan je geen operatie doen. Om de schade en het verlies na een antibioticakuur te herstellen wordt nog niet aan een poeptransplantatie gedacht.