Een verstoorde darmflora verbeteren

Bij een verstoorde darmflora spreken we van een darmflora die uit balans is. Complicaties in je darmflora kunnen de intieme relatie tussen je lichaam en de ontwikkeling van het immuunsysteem verstoren, dat op zijn beurt kan leiden tot kleine en grote problemen. In de darmen kunnen ‘gaten’ ontstaan waar de ongunstige bacteriën in je darmen ineens de ruimte krijgen om zich te vermenigvuldigen. En dat doen bacteriën, goed of slecht. Ze vermenigvuldigen zichzelf elke tien minuten, miljoenen keren.

Klachten bij een verstoorde darmflora

Een onevenwichtige darmflora zorgt niet meer voor een goed werkende spijsvertering waardoor we de voedingsstoffen niet meer goed opnemen, het immuunsysteem raakt van slag en de ellende begint. Veelvoorkomende klachten waarbij de darmflora een rol speelt zijn:

 • blaasontstekingen
 • allergieën
 • buikkrampen
 • infecties zoals candida
 • brandend maagzuur
 • opgeblazen gevoel
 • winderigheid
 • verstopping
 • hoofdpijn

Oorzaken van een verstoorde darmflora

Die begint bij je ouders. Hoe gezond waren en leefden zij? Dan komt jouw geboorte, ben je met een keizersnede ter wereld gekomen? Dan mis je essentiële bacteriën die je wel als baby meekrijgt als je door het geboortekanaal bent gegaan. Kreeg je als baby kunstvoeding? Dan mis je de essentiële eigenschappen van moedermelk, die zo complex zijn dat de kennis nog ontbreekt om de volledige reikwijdte en werking van alle beschermende elementen te begrijpen. Verder in het leven kunnen er nog vele zaken op je pad komen die de darmflora verstoren zoals bijvoorbeeld: stress, verkeerde voeding, medicijnen, de anticonceptiepil of pesticiden die je binnenkrijgt.

Wat we weten over probiotica

De WHO definieert het als volgt:

‘Levende micro-organismen die een positief effect hebben op de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Levende micro-organismen zijn voornamelijk bacteriën. Probiotica bevatten grote hoeveelheden (nuttige) melkzuurbacteriën. Deze bacteriën overleven voor een deel het maagzuur en bereiken daarna de darm. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijk gunstige effecten van probiotica op verschillende klachten en aandoeningen. Ook wordt er onderzocht of gebruik van probiotica de weerstand verhoogt. Er is echter nog veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig, voordat daar duidelijkheid over is. Volgens de wetenschap mag een melkzuurbacterie zich pas een probioticum noemen als het levend de darmen bereikt en dan bij kan dragen aan een goede gezondheid’.

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

Probiotica zijn goede bacteriën die in de darmen leven. Ze worden soms toegevoegd aan zuivelproducten of als supplement om de balans van het microbioom in de darm te bewaren.

Prebiotica is voeding voor de goede darmbacteriën, zodat de bacteriën hun werk kunnen blijven doen. Prebiotica komt voor in bepaalde voeding zoals graanproducten, fruit, groenten, peulvruchten en noten. Soms wordt het toegevoegd aan voedingsmiddelen.

Tips om je darmflora te verbeteren

Wat kun je doen om een verstoorde darmflora te verbeteren en te versterken?

 • Verander je leef- en eetstijl
 • Zorg voor meer beweging en meer rust in je leven
 • Probeer onbewerkt en gevarieerd voedsel tot je te nemen
 • Drink meer water
 • Vermijd stress
 • Zorg voor een juiste ademhaling

Maar als je dat allemaal al hebt toegepast en eventuele medicijnen niet of niet genoeg werken. Kan je een verstoorde darmflora dan nog wel herstellen?

Dat kan met een poeptransplantatie. Het overnemen, het klonen, van andermans gezonde darmflora!

Alle ziekten beginnen in de darmen

‘Alle ziekten beginnen in de darmen’ zei Hippocrates meer dan 2000 jaar geleden. Niet veel later, in de vierde eeuw, was daar al de eerste documentatie van Dr. Ge Hong uit China. Hij begon met het toedienen van ‘Yellow Soup’, bij mensen die last hadden van diarree of voedselvergiftiging. Gele soep … een mengsel van gedroogde en gefermenteerde ontlasting van een gezond persoon met water. Dr. Ge Hong wordt door deze documentatie gezien als de grondlegger van poeptransplantaties, ook wel FMT genoemd (Fecal Microbiota Transplantation). Daarna volgde er nog documentaties van artsen uit het renaissance tijdperk. Er is zelfs een vermoeden dat men drieduizend jaar geleden, in India, hier ook al mee bezig was.

Wat we weten over poeptransplantaties

Het eerste gebruik van FMT in de westerse geneeskunde werd in 1958 gepubliceerd door Ben Eiseman en een team van chirurgen uit Colorado, die vier ernstig zieke mensen behandelden met fulminante pseudomembraneuze colitis (voordat Clostridium Difficile de bekende oorzaak was) met fecale klysma’s, die resulteerde in een snelle terugkeer naar gezondheid. Al meer dan twee decennia worden poeptransplantaties door Thomas Borody, de moderne voorstander van FMT, aangeboden als behandelingsoptie in het Center for Digestive Diseases. In mei 1988 behandelde hun groep de eerste patiënt met Colitis Ulcerosa, wat resulteerde in een volledige verdwijning van alle tekenen en symptomen op lange termijn. In 1989 behandelden ze in totaal 55 patiënten met obstipatie, diarree, buikpijn, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn met FMT. Na FMT werden 20 patiënten als “genezen” beschouwd en hadden nog eens 9 patiënten een vermindering van de symptomen. Sinds die tijd hebben verschillende instellingen poeptransplantaties aangeboden als een therapeutische optie voor verschillende aandoeningen.

Het eerste gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek in Nederland naar de ziekenhuisbacterie ‘Clostridium Difficile infectie’ werd in januari 2013 gepubliceerd. De studie in het AMC werd voortijdig stopgezet vanwege de effectiviteit van FMT, waarbij 80% van de patiënten na een dag genezing bereikte na een enkele transplantatie en meer dan 90% genezing bereikte na een tweede infusie. Een ethische commissie besloot het onderzoek te stoppen. Men vond het moreel niet meer verantwoord om door te gaan en alle deelnemers van de controlegroep, de placebogroep, de behandeling te onthouden. Je leest het goed, ze hielpen de placebogroep niet met een poeptransplantatie maar ze stopten met het onderzoek omdat het te goed werkte. Ons achterlatend met de mededeling dat het nog niet klinisch bewezen is.