Langdurig, vaak of chronische diarree

Meestal gaat diarree vanzelf over. Maar heb je regelmatig of vaak diarree dan kan dat spanningen en onzekerheid bij jezelf opleveren, voornamelijk in gezelschap. Of je krijgt er net last van op de dag van dat leuke feestje waar je al tijden naar uit had gekeken … Naast de ongemakken is de energie ook ver te zoeken. Maar wat is diarree of wat kan een mogelijke oorzaak zijn?

Wat is diarree?

Diarree is een waterdunne ontlasting waarbij je veel vocht verliest. Je verliest bijvoorbeeld ook extra veel vocht als je overgeeft, koorts hebt en als het warm weer is. Als je heel veel vocht verliest en te weinig drinkt kun je uitdrogen. Dat kan weer leiden tot problemen als: niet of weinig plassen (donkere urine), dorst, een droge mond, energieloosheid, flauwvallen, verward raken, snellere ademhaling of een snellere hartslag en koude armen en benen. Het grootste probleem is natuurlijk dat je lichaam amper voedingsstoffen opneemt als je diarree hebt, waardoor je snel verzwakt raakt, wat veel van deze klachten kan verklaren.

Langdurige of chronische diarree

Heb je vaak diarree of chronische diarree dan zijn er serieuzere problemen en is er vaak ook een andere oorzaak. Zoals het gebruik van medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica of antidepressiva), overmatig gebruik van kunstmatig gezoete dranken, een prikkelbare darm of nog veel erger, een ontstekingsziekte van de darm, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van crohn. Bij deze auto-immuun ziektes is de diarree overigens niet besmettelijk.

Oorzaken van diarree

Voedselvergiftiging, prikkelbaar darmsyndroom en voedselintoleranties zijn alle drie mogelijke oorzaken. Maar de meest voorkomende diarree komt meestal door een darminfectie met een virus. Een darminfectie kan ontstaan door een tekort aan goede bacteriën in je darmflora of door indringers als parasieten. Je kunt hiermee in aanraking komen wanneer je bijvoorbeeld op reis bent en er kruipt wat je lichaam in via bijvoorbeeld een schaafwond. Meestal gaat het om een virus dat wordt overgedragen door slechte hygiëne. Als je je handen niet goed genoeg wast als je naar de wc bent geweest of voor het bereiden van je eten. Of als je vlees eet dat niet goed gaar is. De virussen, bacteriën of parasieten komen dan ook meestal via de mond in de darmen en veroorzaken een ontsteking van de darmwand. Het gevolg daarvan kan zijn dat de darmwand minder vocht opneemt. Doordat het vocht in de darm blijft, wordt de ontlasting steeds dunner. Iemand met een darminfectie kan de ziekteverwekkers via de ontlasting op een ander overdragen. En dat is voornamelijk via het toilet en door ongewassen handen. Virussen kunnen ook via speeksel worden overgedragen, bijvoorbeeld bij gebruik van andermans ongewassen bestek. Ook in besmet water of voedsel kunnen bacteriën zitten die een darminfectie veroorzaken.

Wat kun je zelf doen tegen diarree?

Zorg als eerste dat je niet andere mensen besmet! Reinig je huis, kleding en handdoeken goed. Drink veel water en eet gezond en gevarieerd. Het is belangrijk dat je extra veel drinkt als je diarree hebt. Denk dan aan minimaal twee liter water per dag. Hoe meer diarree, hoe meer je moet drinken om uitdroging te voorkomen. Drink bij voorkeur geen frisdrank of energiedrankjes. Als je naast de diarree ook overgeeft of koorts hebt, is water drinken extra belangrijk. Helemaal niet eten of een speciaal dieet is niet nodig bij diarree en ook niet goed voor je lichaam. Luister naar je lichaam, als de trek terugkomt dan gaat het meestal weer de goede kant.

Als de diarree langer dan zeven dagen duurt of steeds maar terug blijft komen, gebruik dan even geen zoete dranken zoals melk of appelsap. Soms kunnen de darmen deze zoete drank tijdelijk minder goed verdragen na een infectie. Diarree gaat meestal na vier tot acht dagen over. Ben je weer helemaal fit probeer dan een nieuwe infectie te voorkomen door al deze punten in je levensstijl door te voeren. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen.

Mogelijke behandeling bij langdurige of chronische diarree

Langdurig, vaak of chronische diarree? Plas je een dag niet, raak je langzaam aan steeds meer in de war, duurt de diarree langer dan normaal, heb je voortdurend buikpijn en de dorst blijft maar aanhouden? Dan is er echt iets aan de hand in je lichaam en is een bezoekje aan de arts nodig. Die zal je twee soorten medicijnen aanbieden. ORS dat werkt tegen uitdroging of Loperamide. Loperamide is meer een stollingsmiddel dat je krijgt als je noodafspraak hebt, en dus niet de eigenlijke nodige rust en herstelperiode kan pakken. Houd ook de werking van je andere medicijnen in de gaten als je last hebt van diarree of overgeven, want ook die kunnen net als voedsel, minder goed opgenomen worden bij diarree.

wat doen tegen diarree

Heb je liever een natuurlijke oplossing dan is een poeptransplantatie nog niet zo’n gek idee. De ziekteverwekkers hebben op het moment van langdurige diarree de overhand in je darmen. Krijgen ze op een nuchtere maag tegenstand van de gezonde darmflora van een gezonde donor, dan kan de strijd wel eens snel ten einde komen. In de toekomst wordt er een pil verwacht die is gemaakt van je eigen gezonde darmflora op een moment wanneer je zelf superlekker in je vel zit! Mocht je dan op een leuke reis in Thailand, na een heerlijke maaltijd bij dat gezellige restaurantje toch naar het toilet moeten rennen, dan kun je gewoon je eigen gezonde darmflorapilletje innemen waardoor je darmflora weer herstelt.