Microbioom. Test je binnenwereld!
We weten nu dat het microbioom jouw eigen ecosysteem is, wat verantwoordelijk is voor jouw klimaat.
Jij bent de gastheer, de host van dit organisme. Zorg jij goed voor ze, dan zorgen al die bacteriën weer goed voor jou!
Dit organisme is, voor zover bekend, een netwerk van 100 biljoen bacteriën. Er zijn wel 10.000 soorten. Waarvan iedereen er ongeveer 600 hoort te hebben. Daarvan zijn 30 soorten essentieel!
Jouw microbioom is een netwerk van schakels, die met elkaar en zelfs met je brein communiceren. (Ik heb honger. Ik zit vol, of ik moet naar de wc, vlinders in je buik enzovoort!)
Elke schakel heeft een taak en de natuur is zo slim, dat er voor iedere taak een groepje bacteriën beschikbaar is. Als je een soort mist, door bijvoorbeeld langdurig of vaak antibioticagebruik, hoeft dat niet erg te zijn. Maar mis je op een gegeven moment wel alle soorten van die ene schakel, dan wordt die taak niet meer uitgevoerd!
Als er een schakel wegvalt, dan kan je dat vergelijken met een radartje in een Zwitsers uurwerk dat er mee ophoudt. Je klokje doet het nog wel maar ineens deze functie niet meer, daarna ineens de volgende functie niet meer etc.
En dat is niet het enige probleem. Doordat er soorten zijn verdwenen, krijgen andere bacteriën, goed of slecht, ruimte om te (over)groeien. Jouw darmflora, jouw ecosysteem is uit balans geraakt..
Overgroei kan je vergelijken met een dier in een ecosysteem, die opeens geen vijanden meer heeft.
Je krijgt precies hetzelfde microbioom rapport als onze donoren. Zo kan je kijken bij welke van de donoren, je het meeste kans van slagen hebt.
Bacterie soorten die jij mist/kwijt bent geraakt, die wil je zoveel mogelijk van de donor. Bacterie soorten die bij jou overgroeit zijn, die wil je het minst van de donor.
Let op: Men weet pas de helft van het microbioom. Het proces van insturen tot het eindrapport kan tot een maand duren.