Nu we steeds meer over ons microbioom leren kennen, klinkt het idee van een fecestransplantatie (in de volksmond poeptransplantatie of stoelgang-transplantatie genoemd) ineens niet meer zo gek. Poep zit namelijk vol met bacteriën uit onze darmflora en wetenschappers hebben eindelijk erkend dat bacteriën essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam. In Nederlandse ziekenhuizen wordt een fecestransplantatie maar vijf tot tien keer per jaar toegepast. En ook alleen als alle antibiotica niet werken. In Amerika wordt een fecestransplantatie in het ziekenhuis vijf tot tien keer per week uitgevoerd. Ondertussen ontstaan er in het buitenland steeds meer klinieken. Ieder met zijn eigen methode. Terwijl het ook een stuk makkelijker kan. Je kunt dankzij onze nieuwe techniek, zelf thuis een fecestransplantatie doen.
Het belang van een rijke darmflora.
Je hebt 14 biljard bacteriën in en om je lichaam. Er zijn tot nu toe 2000 soorten ontdekt. Allemaal met een eigen taak. Iedereen hoort 600 soorten van die 2000 te hebben waarvan 30 soorten essentieel zijn. Hoe meer van elk soort, hoe beter bijvoorbeeld jouw voedsel wordt opgenomen, hoe beter de taken worden gedaan. Is alles goed vertegenwoordigd dan functioneert jouw lichaam optimaal.
Ontbreken er soorten, of is er een soort met te weinig manschappen, dan kunnen andere bacteriën deels de taak overnemen. Met als gevolg dat hun taak minder effectief kan worden uitgevoerd. Er ontstaan problemen met je lichaam die van kwaad tot erger kunnen worden. Onderzoek wijst uit dat in de loop der jaren de westerse levensstijl ons al een minder rijke darmflora heeft gegeven.
Bekijk hier het verschil tussen het microbioom voor en 2 maanden na één dosis van 24 capsules.