PDS staat voor het Prikkelbare Darm Syndroom en wordt ook wel een spastische darm genoemd of een IBS darm. PDS kan je leven flink ongemakkelijk maken en je vol vragen en zonder mogelijke behandeling achterlaten.
PDS staat voor het Prikkelbare Darm Syndroom en wordt ook wel een spastische darm genoemd of een IBS darm. PDS kan je leven flink ongemakkelijk maken en je vol vragen en zonder mogelijke behandeling achterlaten.
Het is een veelvoorkomende darmaandoening, een functionele verstoring van het maag-darmkanaal. Men spreekt van functioneel omdat de darm er normaal uitziet maar er geen medische oorzaak wordt gevonden. Alleen de darm functioneert niet naar behoren. Het komt dan ook meestal voor in de dikke darm. De kenmerken uiten zich door buikpijn of buikkrampen, je krijgt problemen met je ontlasting, je buik kan gaan opzetten en je krijgt meer last van winderigheid. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of verstopping.
Een stoelgang waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor en de pijn zit vaak op wisselende plekken in de buik. Men vermoed dat ongeveer 10% – 20% van de Nederlanders PDS heeft en daarvan is 75% vrouw.
Het aantal van de klachten dat je ervaart, de ernst en frequentie van deze klachten verschilt per persoon. Als je steeds vaker en meer klachten ervaart en de ernst en frequentie hiervan worden ook steeds meer, dan is de kans groot dat het ook invloed heeft op je dagelijkse leven en routine. Door het niet goed functioneren van de darm wordt de spijsvertering verstoord en dit resulteert in de problemen die je kan ervaren.
Het ontstaan van het prikkelbare darm syndroom is niet echt bekend en kan ook niet getest worden. De gevolgen van PDS is voor elk mens anders. Bij sommige mensen ontstaat PDS na een darminfectie, door bijvoorbeeld een voedselvergiftiging, maar het gaat meestal om een combinatie van factoren. De darm maakt bijvoorbeeld te veel of juist te weinig bewegingen wat men dus een spastische darm genoemd. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig of de zenuwen reageren omdat de darmwand uitrekt of op gaat zetten. Hier is de verwijzing ‘prikkelbare darm’ door ontstaan. Door de wisselwerking van de hersen-darm as ontstaan vervolgens de pijnklachten. Spanning en bepaalde voedingsmiddelen kunnen klachten verergeren. Er wordt nog veel onderzoek gedaan over hoe deze factoren een rol spelen bij PDS maar dat stress een bron is van vele mogelijke problemen, is ondertussen wel duidelijk.
PDS is de meest voorkomende oorzaak bij maag darmklachten. Maar waar het precies door onstaat? Men denkt de laatste jaren aan geslacht, je leeftijd, je genen, hormonale veranderingen, bepaalde medicijnen, een tekort aan voedingsstoffen, darminfecties en allergieën. Het vermoeden is dat er bij PDS een storing is van de hersen-darm as. Artsen en onderzoekers zijn er ook van overtuigd dat je gemoedstoestand, zoals stress of angst een grote factor is. Het is daarom goed om na te gaan of deze factoren een rol kunnen spelen bij de symptomen die worden ervaren.
De meest voorkomende symptomen van PDS zijn dan ook buikpijn, krampen, maagpijn, diarree of obstipatie, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en vermoeidheid. Doktoren vinden PDS niet gevaarlijk omdat PDS in principe niet de maag, darmen of andere delen van het spijsverteringskanaal beschadigt. Daarom wordt er zelden een medicatie voorgeschreven.
Vanwege de vele mogelijke oorzaken lijkt hier ‘totale balans’ van toepassing. Vind rust in je hoofd voor het geestelijke gedeelte middels een bewuste ademhaling door bijvoorbeeld yoga en meditatie. Een ademhalingsexpert kan je een goed advies en oefeningen geven en een inzichtelijk overzicht van je ademhalingspatroon. Vind rust in je lichaam door je voedingspatroon met een voedingsexpert te bespreken. Je kan je daar vaak ook laten testen op wat je lichaam wel en niet lekker vindt. Zo voorkom je ook dat je onnodig voedingsmiddelen weglaat of dat je eenzijdig gaat eten. En het is belangrijk om goed uit te zoeken welk voedsel een positief of een negatief effect heeft op je lichaam en je spastische darm. En zet je lichaam aan het werk. Het is niet gemaakt om stil te staan. Sporten of lichamelijke arbeid zorgt voor een goed functionerend lichaam. Een auto laat je ook niet stilstaan en ook een huis dat leegstaat raakt al snel in verval.
Er is geen medicatie voor het prikkelbaar darm syndroom. Een medische behandeling is dus niet echt mogelijk. Je wordt aangewezen op jezelf. Besef dan goed dat jouw lichaam je uiteindelijk meer vertelt dan je denkt. Luister goed naar je lichaam en kom in contact met jezelf. Vaak betekent het dat je je levensstijl moet aanpassen. Als je je voeding hebt aangepast en je bent meer of alleen maar water gaan drinken, je beweegt meer, je pakt je rust en aan je ademhaling heb je ook gewerkt, je hebt zelfs een voedingsspecialist geraadpleegd, maar de spastische darm symptomen blijven? Hoe zit het dan met je darmflora? Naar de staat van de darmflora wordt zelden gekeken. Zou die niet uit balans kunnen zijn? Is er geen tekort aan goede bacteriën? Bij een darmflora die in disbalans is kunnen er voor een ieder verschillende problemen ontstaan. Sterker nog, bij de meeste problemen is een verstoorde darmflora de bron van het kwaad. Jouw zwakste punt in je lichaam is dan ook als eerste de klos. De grootste problemen bij het Prikkelbare Darm Syndroom bevinden zich voornamelijk in de spastische dikke darm, daar waar de meeste bacteriën wonen. Een poeptransplantatie is ook hier een onderbelichte mogelijkheid.