Je immuunsysteem verhogen

Sinds Covid-19 blijkt maar weer dat een goed immuunsysteem cruciaal is. Mensen gaan eindelijk meer op hun voeding letten en meer bewegen. Door de gedwongen stilstand was er ineens ruimte voor bezinning. Moet ik wel zo veel en gaat dat niet ten koste van mijn lichaam?

Wat is je immuunsysteem?

Het immuunsysteem is simpel gezegd je afweersysteem. Je immuunsysteem is grotendeels aangeboren. Dit noemt men innate immuniteit. Het beschermt je lichaam tegen ziekten, infectueuze stoffen en veranderde eigen cellen. Het gaat bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en andere schadelijke micro-organismen te lijf zodat je niet ziek wordt. Dit gebeurt dankzij een complex netwerk van jouw cellen en organen. Je huid en slijmvliezen zijn de eerste verdedigingslinies om infecties buiten je lichaam te houden. Maar als een virus, parasiet of bacterie toch je lichaam binnendringt dan zal je immuunsysteem terug moeten vechten met witte bloedcellen. Om zijn beschermende, genezende functies uit te voeren, moet je immuunsysteem sterk zijn. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem ontstaat er dan ook sneller een ziekte. Bovendien is er voor deze mensen over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen van een ziekte of blessure. Ook andere symptomen treden mogelijk op bij patiënten met een verminderde weerstand. Een verzwakt immuunsysteem is niet meer in staat om voldoende en efficiënt ziekteverwerkers te bestrijden. Het kan zijn dat een verzwakt immuunsysteem zich gaat vergissen en zich tegen het eigen lichaam gaat keren. Hierdoor kunnen auto-immuunziekte ontstaan.

Het immuunsysteem is simpel gezegd je afweersysteem. Je immuunsysteem is grotendeels aangeboren.

De belangrijke rol van darmflora voor je immuunsysteem

Om je lichaam te beschermen, heeft je immuunsysteem naar schatting 50 miljoen afweercellen die schadelijke virussen, schimmels en bacteriën vernietigen.

Het belangrijkste deel van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen! De plek waar de bacteriën en virussen het meest met elkaar in contact komen en waar er beslist gaat worden wat goed voor je lichaam is en wat niet. Meestal gaat dat probleemloos, maar soms ook niet. Neem bijvoorbeeld de ziekte van Crohn waarbij het immuunsysteem onnodig onschadelijke darmbacteriën aanvalt.

De darmflora kan je gerust de motor van het immuunsysteem noemen. Naast het beïnvloeden van de stoelgang en de bijbehorende spijsvertering, zijn de immuuncelen in je darmflora constant in gevecht met bacteriën en virussen. Daarnaast draagt: de huid, het maagzuur, enzymen, de slijmvliezen en ook jouw speeksel hun steentjes bij in dit afweerproces voor ongenode gasten. Het immuunsysteem is zeer intelligent, het herkent ziekteverwekkers,  traint zichzelf om die aan te kunnen vallen en werkt nauw samen met de darmflora. De darmflora leert het immuunsysteem continu wat wel of geen goede bacteriën zijn en wanneer er een virus uitgeschakeld moet worden.

Dendritische cel presenteert antigenen voor lymfocyten die een immuunrespons activeren.

Vergroting = Activering van de immuunrespons.

Wie zijn de hoofdrolspelers in mijn immuunsysteem en wat doen ze?

Dendritische cellen (IgE)

Witte bloedcellen met lange voelsprieten zijn de verkenners. Ze sporen lichaamsvreemd materiaal op en presenteren dat aan het imuunsysteem.

B-cellen

Dit zijn de werkers die in verschillende soorten worden aangemaakt door jouw lichaam.

Ze worden geprogrammeerd om een toxine of een bepaald deeltje van een ziekteverwekker te spotten. Vinden ze iets, dan beginnen ze met een proces voor antistoffen die de ziekteverwekker dan weer onschadelijk maakt. Is het werk gedaan dan blijven er altijd nog een paar van deze B-cellen in je lichaam patrouilleren zodat het immuunsysteem scherp blijft en supersnel reageert op een herintrede van dezelfde ziekteverwekker.

T-cellen

Oftewel lymfocyten, de specialisten. Kunnen gelijk gericht reageren op ziekteverwekkers. Dat doen ze zelf of ze geven een signaal dat een deel van het immuunsysteem kan activeren.

Macrofagen

Deze immuuncellen kan je zien als de vuilnismannen. Ze ruimen de schadelijke bacteriën, dode lichaamscellen, virussen en ander vuil op.

Symptomen van een lage weerstand

De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je immuunsysteem verzwakt is:

Koude handen, herhaaldelijke constipatie of diarree, vermoeidheid, lichte koorts, hoofdpijn, huiduitslag, pijnlijke gewrichten, haarverlies, herhaaldelijke infecties, overgevoeligheid voor de zon, tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten, problemen met slikken, gewichtsschommelingen, witte huidvlekken, gele huid, gele ogen of droge ogen.

Tips om je immuunsysteem te verhogen

1. Koud douchen 

Onderzoek heeft bewezen dat het werkt. Een goed voorbeeld is onze Iceman Wim Hof. Door te werken met kouweerstand en ademhalingstechnieken heeft hij zijn immuunsysteem weten te versterken. Bij mensen met ­auto-immuunziekten is het immuunsysteem overactief. Artsen proberen die reactie te verminderen met medicijnen. Wim Hof heeft aangetoond dat een gezond mens ook zonder ­medicijnen een ­immuunreactie omlaag kan brengen.

2. Bewegen

Het maakt niet uit hoe of wat, als het maar lichamelijk inspannend is. Als je minstens drie keer per week minimaal 20 ­minuten intensief sport, dan versterk je je immuun­systeem al. Het lichaam pakt binnendringende vijanden ­steviger aan en er is ­minder ruimte voor chronische ontstekingen. Mensen die veel bewegen zijn niet voor niets gemiddeld minder dagen per jaar ziek. Vergeet niet voldoende rust te nemen, want dat is net zo belangrijk voor je lichaam als het bewegen.

3. Ademhaling

Ga eens naar een ademhalingsspecialist voor uitleg en een analyse. Het lijkt zo gewoon “ademen” en we doen het automatisch. Maar een juiste ademhaling in situaties als sport, rust of stress kan al zoveel goed doen voor je lichaam. Ook yoga (met name pranayama) of meditatie zijn goede praktijkvoorbeelden om de ademhaling te controleren. Wist je dat je minstens vijfentwintigduizend keer per dag ademt?

ademhaling stress
Voorbeeld ademanalyse in stress

Rood = Adempatroon.

Geel = Hartslag.

ademhaling rust
Voorbeeld ademanalyse na oefening

4. Word positiever

De zaken van een vrolijke kant bekijken en je energie niet verspillen aan negatieve energie is niet alleen goed voor je ­humeur en je omgeving, maar ook voor je weerstand. Suzanne Segerstrom, een Amerikaanse ­psychologe, liet al in een onderzoek zien dat wanneer mensen de toekomst vol optimisme bekeken, zij ook een betere ­immuunreactie hadden. ­Patiënten met positieve verwachtingen over een behandeling kunnen hun immuunsysteem daarmee zelfs actief aan het werk zetten, zegt de Leidse hoogleraar ­gezondheidspsychologie Andrea Evers.

5. Werk aan je sociale contacten

Zorg voor een omgeving met positief ingestelde mensen en voorkom eenzaamheid. Zelfs onze genen raken dan van slag, ­ontdekte ­bioloog Steve Cole. En dat geldt automatisch ook voor genen die mede verantwoordelijk zijn voor het functioneren van het ­immuunsysteem. Sociale contacten verminderen ­namelijk stress en ­verhogen daarmee de weerstand.

6. Neem een bad van zonlicht

Tijdens het ­zonnebaden gebeurt er iets ­positiefs, blijkt uit ­onderzoek. Het ­medisch centrum van de ­universiteit van Georgetown in Amerika ­ontdekte hoe dat kan. De T-cellen in het lichaam gaan er sneller van bewegen. De T-cellen, onze specialisten, werken het best als ze snel kunnen bewegen. Ze zijn dan sneller op de plaats van een infectie om de aanval in te ­zetten. Het blauwe licht in zonne­stralen zou hiervoor verantwoordelijk zijn. ­

Help je darmen weer de goede weg op!

Als je geduld hebt, en de juiste stam hebt die jouw problemen kan oplossen, dan kan een probiotica je op weer de goede weg op helpen. Maar probiotica wordt gezien als een vakantieganger. Ze komt even langs en gaat dan weer weg terwijl een poeptransplantatie een ander verhaal is. Dat zijn immigranten die een huis neerzetten met een fundament. Poep bevat ontzettend veel bacteriën. In de maagsapresistente capsules passeren ze veilig de dodende zuurtegraad van de maag en komen zo ongeschonden op de plek van bestemming. Het koloniseren en vermenigvuldigen gaat razendsnel!