Klachten die je kunt ervaren
Als je twee tot drie weken last blijft houden van een moeizame stoelgang en er ook slijm of bloed bij de ontlasting zit hebben de klachten zich opgestapeld. Van klein, zoals meer winderigheid, naar wat groter. Dat is vooral pijn onder in de buik door de verharding van je ontlasting en je endeldarm die vol raakt. De darminhoud blijft te lang in de dikke darm en gaat moeizaam of langzaam naar buiten. Doordat er meer water dan normaal aan de ontlasting wordt onttrokken, wordt deze hard en kan dat een pijnlijke stoelgang tot gevolg hebben. Het ophouden van ontlasting wordt om die reden afgeraden. Doordat de ontlasting te lang in de darmen blijft worden afvalstoffen weer in het bloed opgenomen, terwijl ze normaal gesproken al het lichaam hadden moeten verlaten.
Het is ook niet ongewoon als je een dag geen ontlasting hebt. Een kortdurende verstopping is helemaal geen reden tot paniek. Het gevolg van verstopte darmen is dat je een opgeblazen buik krijgt. Je wordt misselijk en krijgt neigingen tot overgeven. Er ontstaat verminderde eetlust waardoor er, bij een langdurige periode, vermagering optreedt. Er ontstaat meer onrust in je lichaam en je hoofd, wat weer kan resulteren in verwarring. De buikpijn wordt meer en de onzekerheid in je sociale ondernemingen nemen toe. Er komen serieuze problemen als aambeien of scheurtjes in de buurt van de anus of een darmperforatie. Zelfs plassen kan moeilijker gaan.
Als je medicijnen gebruikt kan je met je dokter bespreken of dit de oorzaak kan zijn van je problemen. Misschien is er een ander soort medicijn dat niet deze bijwerkingen geeft. Check dan even of er een kankeronderzoek gedaan kan worden. Een tumor kan ook wel eens de oorzaak zijn van je obstipatie.