Alle ziekten beginnen in de darmen
‘Alle ziekten beginnen in de darmen’ zei Hippocrates meer dan 2000 jaar geleden. Niet veel later, in de vierde eeuw, was daar al de eerste documentatie van Dr. Ge Hong uit China. Hij begon met het toedienen van ‘Yellow Soup’, bij mensen die last hadden van diarree of voedselvergiftiging. Gele soep … een mengsel van gedroogde en gefermenteerde ontlasting van een gezond persoon met water. Dr. Ge Hong wordt door deze documentatie gezien als de grondlegger van poeptransplantaties, ook wel FMT genoemd (Fecal Microbiota Transplantation). Daarna volgde er nog documentaties van artsen uit het renaissance tijdperk. Er is zelfs een vermoeden dat men drieduizend jaar geleden, in India, hier ook al mee bezig was.
Wat we weten over poeptransplantaties
Het eerste gebruik van FMT in de westerse geneeskunde werd in 1958 gepubliceerd door Ben Eiseman en een team van chirurgen uit Colorado, die vier ernstig zieke mensen behandelden met fulminante pseudomembraneuze colitis (voordat Clostridium Difficile de bekende oorzaak was) met fecale klysma’s, die resulteerde in een snelle terugkeer naar gezondheid. Al meer dan twee decennia worden poeptransplantaties door Thomas Borody, de moderne voorstander van FMT, aangeboden als behandelingsoptie in het Center for Digestive Diseases. In mei 1988 behandelde hun groep de eerste patiënt met Colitis Ulcerosa, wat resulteerde in een volledige verdwijning van alle tekenen en symptomen op lange termijn. In 1989 behandelden ze in totaal 55 patiënten met obstipatie, diarree, buikpijn, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn met FMT. Na FMT werden 20 patiënten als “genezen” beschouwd en hadden nog eens 9 patiënten een vermindering van de symptomen. Sinds die tijd hebben verschillende instellingen poeptransplantaties aangeboden als een therapeutische optie voor verschillende aandoeningen.
Het eerste gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek in Nederland naar de ziekenhuisbacterie ‘Clostridium Difficile infectie’ werd in januari 2013 gepubliceerd. De studie in het AMC werd voortijdig stopgezet vanwege de effectiviteit van FMT, waarbij 80% van de patiënten na een dag genezing bereikte na een enkele transplantatie en meer dan 90% genezing bereikte na een tweede infusie. Een ethische commissie besloot het onderzoek te stoppen. Men vond het moreel niet meer verantwoord om door te gaan en alle deelnemers van de controlegroep, de placebogroep, de behandeling te onthouden. Je leest het goed, ze hielpen de placebogroep niet met een poeptransplantatie maar ze stopten met het onderzoek omdat het te goed werkte. Ons achterlatend met de mededeling dat het nog niet klinisch bewezen is.