Goede en slechte bacteriën

Jouw lichaam is de gastheer/vrouw van wel honderd biljoen bacteriën die de basis zijn van je gezondheid.

Het belang van bacteriën in onze darmen

Goede bacteriën zijn belangrijk om gezond te blijven. Je darmflora is de motor van je immuunsysteem en je wilt niet dat die motor gaat haperen. Bifiobacteriën en Lactobacillen zijn voorbeelden van goede bacteriën. Slechte bacteriën zorgen ervoor dat we ziek kunnen worden. Omdat de goede bacteriën er in overvloed zijn en de darmen goed bevolken is er geen ruimte voor de slechte darmbacteriën om te groeien. Dat is alleen bij een gezonde darmflora! In onze huidige maatschappij en met onze moderne levenswijze krijgen we steeds minder goede bacteriënsoorten binnen. Zo blijft onbewerkt en gevarieerd voedsel en het drinken van veel water erg belangrijk. Door onze productietechnieken voor voedsel, die ook erg schoon zijn, verlies je bij dit proces ook goede essentiële bacteriën, schimmels en gisten die in de natuur voorkomen. Het gemis aan goede bacteriën is eerder een oorzaak van darmproblemen dan een teveel aan slechte bacteriën. Uiteindelijk helpen de bacteriën ons bij het verteren van voedsel, het beschermen tegen infecties, ze voorzien ons van vitamines en vetzuren en houden de darmflora gezond.

In gunstige omstandigheden kan een bacterie in acht uur wel zestien miljoen kopieën van zichzelf maken!

Darmbacteriesoorten

soorten darmbacterienEr zijn ongeveer honderdvijftig verschillende darmbacteriesoorten die samen het microbioom vormen. Een gezonde darmflora bestaat uit veel bacteriën van veel verschillende soorten. Welke van die honderdvijftig bacteriesoorten er in je darm leven, verschilt per persoon. Daardoor heeft iedereen een eigen unieke microbioom.

Goede darmbacteriën

Dat worden ook wel de anaërobe bacteriën genoemd. Ze helpen bij het verteren van voedsel en houden ziekmakers buiten de deur. 95% leeft in het maagdarmkanaal waarvan 80% onder in de dikke darm. Ze voeden zich voornamelijk door het voedsel wat jij tot je neemt. Je hebt ze vanaf je geboorte, ze zijn een deel van jou maar je kan ze ook nog ergens oppikken. Bij een gezin in huis bijvoorbeeld, zie je vaak dat hun eigen bacteriesoorten door het huis zweven en leven. Een knuffel, een hand, een botsing, een slok van andermans glas, eigenlijk ontkom je er niet aan. Zijn deze bacteriën goed dan verhogen ze de diversiteit en worden de gasten verwelkomd. Uiteraard zit je ontlasting boordenvol met bacteriën!

Slechte darmbacteriën

In je darmen wonen ook slechte bacteriën, je ontkomt er niet aan. Maar als de grote groep anaërobe bacteriën aanwezig zijn dan geeft de darmflora ze geen ruimte en worden ze keurig netjes opgeruimd. Is het juiste aantal goede bacteriën al verzwakt en in aantal afgenomen dan krijgen de slechte bacteriën de ruimte om plekken in de darmwand in te nemen en zich te vermenigvuldigen. Je problemen worden groter en per persoon zullen er verschillende darmflora-gerelateerde klachten ontstaan.

Hoe kun je darmbacteriën beïnvloeden?

Je bent wat je eet, is niet zomaar een uitdrukking. Het voedsel is de brandstof voor alle bacteriën om hun werk goed te doen. Voed je niet de juiste bacteriën dan kan de samenstelling in de darmflora veranderen. Bacteriën kunnen nu eenmaal niet anders dan zich te voeden met wat ze krijgen opgediend. Door veel vezels, groenten en noten te eten, groeien gezonde bacteriën. Het eten van veel bewerkte producten en geraffineerde suikers zorgt ervoor dat de slechte bacteriën in aantal toenemen. Bij een eet- en drink patroon met veel geraffineerde suikers floreren ziekteverwekkende bacteriën als clostridium en candida. Die veroorzaken darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, wisselende ontlasting, buikpijn en winderigheid. Men schat dat maar 10% van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. En vezels zijn ook heel belangrijk voor een gezonde darmflora. De onoplosbare vezels geven volume aan de darminhoud en zorgt voor soepele darmbewegingen wat weer bevorderlijk is voor een makkelijke stoelgang. Vezels vind je in alle koolsoorten en o.a. spruitjes, asperges, wortels, paprika’s, bonen en noten. De oplosbare vezels zijn een uitstekende voedingsbron zijn voor de darmflora. Die vind je o.a. in zoete aardappel, ui, banaan, pompoen en haver. En drink genoeg water per dag als je veel vezels eet, zodat ze zich weer aan het vocht kunnen binden en je niet verstopt raakt.

darmbacterien beinvloeden voeding

Helaas wordt de darmflora negatief beïnvloed bij bijvoorbeeld een infectie of een behandeling met medicijnen. Antibiotica doden bijvoorbeeld niet alleen de schadelijke bacteriën bij een infectie, maar ook de goede bacteriën uit de darmflora. Het is als een schot hagel waarbij je hoopt dat de boosdoener getroffen wordt, maar waar ook vele onschuldigen zullen sterven. Hierdoor ontstaan er lege plekken op de darmwand. De schadelijke darmbacteriën grijpen dan de kans om zich te vermenigvuldigen en de darmflora raakt in disbalans waardoor er klachten kunnen ontstaan. Een poeptransplantatie is een onderschatte oplossing voor een verstoorde darmflora. Als de goede bacteriën niet meer goed te voeden zijn met voedsel, als de disbalans te groot is, omdat de groep slechte bacteriën te groot is, dan is dat balans te herstellen met de gezonde darmflora van iemand anders.

Help je darmen weer de goede weg op!

Als je geduld hebt en de juiste stam hebt die jouw problemen kan oplossen, dan kan een probiotica je weer op de goede weg helpen. Maar probiotica wordt gezien als een vakantieganger. Ze komt even langs en gaat dan weer weg terwijl een poeptransplanatie een ander verhaal is. Dat zijn immigranten die een huis neerzetten met een fundament. Poep bevat ontzettend veel bacteriën. In de maagsapresistente capsules passeren ze veilig de dodelijke zuurtegraad van de maag en komen zo direct op de plek van bestemming. Het koloniseren en vermenigvuldigen gaat razendsnel!